Ochutnejte Petrovo finálové hovězí!

MasterChef: Recepty Petra Jonáše z finále - 4
Zdroj: TV Nova MasterChef: Recepty Petra Jonáše z finále - 4

V druhé části finále na Petra připadlo hovězí. Inspirujte se jeho carpaciem nebo pošírovaným hovězím.

Hovězí carpaccio





Hovězí svíčková
Pepř
Mango
Cherry rajčata
125ml ořechového oleje
Ančovičky
Kapary (caper berries)
Parmazán
Chřest
Baby tuřín


Hovězí svíčkovou pořádně opepříme a srolujeme do fresh folie do úhledného válce a dáme zmrznout. Dále si připravíme mangovo-rajčatový olej. Uvaříme mango a spaříme cherry rajčata. Uděláme pure a smícháme s 125 ml ořechového oleje. Přes sítko necháme volně prokapat pro zachování klarity oleje (nepasirujeme). Nachystáme si rolády z ančoviček, kapary (nejlépe caper berries), hoblinky parmazánu, blanšírované výhonky chřestu a baby tuřínu. Poté carpaccio nakrájíme a všechny komponenty nainstalujeme na vrch. zakápneme připraveným olejem. Nesolíme. Carpaccio má fungovat jako rolka a ančovičky a parmazán jsou dost slané.

Pošírované hovězí

Kořenová zelenina
Cibule
Česnek
Sůl, pepř
Nové koření
Červené víno
Bobkový list
Tymián
Šalvěj
Rozmarýn
Hovězí filet


Nachystáme si nálev. Kořenová zelenina, cibule, česnek, sůl, pepř, nové koření. Vše nastartujeme ve velkém hrnci. Až se začne tvořit hnědá vrstva deglazed červeným vínem. Množství podle potřeby. Necháme projít varem a přidáme bouquet garni (bobkový list, tymián, šalvěj a rozmarýn). Ve chvíli, kdy víno vaří, ponoříme připravené "slabs of beef filet" odstavíme s plotny a necháme 35 minut v nálevu. Poté vytáhneme a servírujeme.

Jako příloha

Pórek
Portské víno
Šalotky
Brambory
Baby karotky
Baby cuketa
Pastinák
Máslo
Bílý pepř
Muškátový ořech


Konfitovaný pórek, v portském víně, pošírované šalotky, bramborové fondant, blanšírované baby karotky a baby cuketa. Doplněno pastinákovým pure dochucené máslem, bílým pepřem a muškátovým ořechem.

Thajský salát

Nudle
Mrkev
Pór
Kešu ořechy
Piniové ořechy
Rybí omáčka
Sojovka
Sezamový olej
Chilli
Limetka
Hovězí maso
Sůl, pepř


Stir fried nudles s mrkví, pórkem, kešu a piniovým ořechy. Dochucené rybí omáčkou, sojovkou, sezamovým olejem, chilli a limetkou. Hovězí jen "seared" na pánvi. Medium RAW hodně pepře a trochu soli.