poklička 6 - 42
Kořenění: 0
Vhodné pro:
Metoda přípravy:

Jehněčí karé na mateřídoušce z Claparèdes

Jehněčí maso má jemnou konzistenci a krásnou barvu.

Hlavní ingredience:
Zdroj: nova.cz

Seznam ingrediencí Pro 4 osoby

  • jehněčí: 9 kotlet 9 kotlet
  • mrkev 1 ks
  • cibule 1 ks
  • pórek
  • tymián stříbrný i citrńový
  • bobkový list
  • červené víno 500 ml
  • cukr
  • sůl

Příprava

Obtížnost:
Příprava: 30 min Vaření: 25 min Celkem: 55 min
  1. Očistěte čtverce odstraněním masa mezi žebry (odejměte páteřní kost, je-li součástí čtverce). Uschovejte je na přípravu vývaru.

  2. Na rozpálené pánvi rozpusťte lžíci másla a lžíci oleje. Osolte a opepřete jehněčí z obou stran. Počkejte, až bude máslo dostatečně rozpálené a vložte do něj jehněčí. Osmahněte ho do zlatova po obou stranách a dejte na 3 minuty do trouby předehřáté na 250°C (jehněčí musí být ještě krvavé). Odejměte čtverce a slijte tuk z pánve.

  3. Omáčka: Připravte vývar z jehněte. Orestujte jehněčí kosti se zbytky jehněčího spolu s cibulí a na kostičky nakrájenou mrkví. Nechte pěkně zezlatovět a pak odstraňte napečenou vrstvu vlitím červeného vína. Zřeďte vývar 2 litry vody, nechte zvolna vařit 2 hodiny a pak proceďte přes velmi jemný cedník.

  4. Dejte 2 polévkové lžíce cukru, 3 snítky rozmarýnu a 3 snítky tymiánu karamelizovat do použité pánve. Přidejte polévkovou lžíci drůbežího bujónu. Dobře promíchejte vývar s napečeným dnem pánve a spojte omáčku bramborovou škrobovou moučkou. Proceďte omáčku přes jemný cedník a vložte do ní 1 snítku rozmarýnu a tymiánu.

  5. Příloha: Jako přílohu doporučuje Edouard lehký gratin (například bramborový nebo tykvový).

  6. Konečná úprava: Jehněčí připravíte tím, že odstraníte suché okraje čtverců. Nařezejte čtverce na jednotlivá žebírka (5 na osobu), která pokládejte okolo talíře tak, aby se mezi sebou křížila. Ohřívejte pod stáložárnými kamínky, polijte maso omáčkou a ozdobte snítkou tymiánu.

Hodnocení:
Sdílejte s přáteli:
Přidejte komentář