Kořenění: 0
Vhodné pro:
Metoda přípravy:

Škola vaření: Španělský ptáček

Dnes si ukážeme klasický recept oblíbený v našich domácích kuchyních i restauracích.

Hlavní ingredience:
Zdroj: nova.cz

Seznam ingrediencí Pro 4 osoby

  • plátek hovězí kýty nebo pupku: 8
  • plnotučná hořčice 4 lžíce
  • slanina 100 g
  • libová klobása 100 g
  • jalovčinky 2 ks
  • cibule 3 ks
  • nakládané kyselé okurky 2 ks
  • vařené vejce 1 ks
  • nasekané kapary 1 lžička
  • sádlo 2 lžíce
  • vinný ocet 1 lžíce
  • cukr 1 lžíce
  • lák z okurek
  • hladká mouka nebo jíška
  • hovězí vývar – může být i z kostky
  • černý pepř a nové koření 10 kuliček
  • bobkový list 3 ks

Příprava

Obtížnost:
Příprava: 20 min Vaření: 50 min Celkem: 70 min
  1. Plátky masa naklepeme, na okraji nasekneme, osolíme a opepříme. Každý plátek potřeme hořčicí a k jeho většímu kraji položíme plátek slaniny, plátek klobásy, čtvrtku vajíčka, osminku cibule, špetku kaparů (nemusí být) a půl malé okurky.

  2. Plátky pečlivě zabalíme tak, že nejprve maso z obou stran zahneme a potom postupně přiklopíme zadní i přední část.

  3. Pekáček vymastíme sádlem a hotové závitky klademe do vymaštěného pekáče těsně vedle sebe – tak se nám při dušení nerozmotají a není zapotřebí je smotávat nití. Na povrchu ještě trochu posolíme a poprášíme trochou hladké mouky, trochu podlijeme vývarem a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C opéct asi na půl hodiny.

  4. Mezitím na sádle opečeme dohněda nakrájenou cibuli, přidáme lžíci cukru, hořčici, zastříkneme trochou vinného octa, přidáme koření v sítku nebo v plátýnku, zalijeme dobrým vývarem a nalijeme na ptáčky. Potom je přiklopíme a dusíme za občasného přelévání výpekem doměkka.

  5. Upečené závitky vyjmeme, výpek dáme na oheň a vysmažíme ho do tuku. Omáčku potom procedíme, zahustíme jíškou, provaříme a nakonec dochutíme lákem z okurek a zbytkem vyškvařené slaniny!!! Provařenou omáčku vlijeme na ptáčky a necháme v troubě prohřát. Podáváme s rýží nebo knedlíkem.

Hodnocení:
Sdílejte s přáteli:
Přidejte komentář