Kořenění: 0
Vhodné pro:
Metoda přípravy:

Škola vaření: Steak - jak se dělá

Dnes si ukážeme, jak vybrat maso na steak a jak ho správně upravit. Ukážeme si, jak poznat stupně propečení masa ručně nebo za pomoci teploměru.

Hlavní ingredience:
Zdroj: nova.cz

Seznam ingrediencí Pro 4 osoby

  • svíčková 200 g
  • Entercote 200 g
  • hanger nebo flank steak 200 g
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • bílé víno 100 ml

Příprava

Obtížnost:
Příprava: 5 min Vaření: 10 min Celkem: 15 min
  1. Naklepávání steaků je kriminální čin a měl by se trestat alespoň sto lety tisíciletého žaláře.

  2. Steaky ze zásady před tepelnou přípravou nesolíme, protože sůl vysaje z osoleného steaku jeho drahocenné šťávy o čemž se můžete velice snadno přesvědčit, když necháte osolený steak ležet na čistém talíři, abyste viděli, o kolik šťávy přicházíte.

  3. Maso musí mít před přípravou pokojovou teplotu, aby při tepelné úpravě nedošlo k teplotnímu šoku a následně ochlazení suroviny.

  4. Pánev se silným dnem hodně rozpálíme, dáme do ní olej a steak zprudka opečeme. Podle výšky steaku ho dáme dodělat do trouby rozpálené na 180 °C na 4–10 minut. Na steak položíme kousek másla, vyjmeme ho z pánve a udržujeme v teple. Do výpeku přidáme máslo a víno, zredukujeme a přelijeme steak.

Hodnocení:
Sdílejte s přáteli:
Přidejte komentář