Tescoma s chutí - 6.8.2010 - Škola vaření: Dušená a vařená rýže
Kořenění: 0
Vhodné pro:
Metoda přípravy:

Škola vaření: Vařená a dušená rýže

Spousta diváků se ptá, jak se dá připravit dobrá, sypká rýže. Postupů je několik, vždy však záleží na druhu a kvalitě rýže, poměru vody a rýže a technologii přípravy.

Hlavní ingredience:
Zdroj: nova.cz

Seznam ingrediencí Pro 4 osoby

  • jasmínová rýže
  • rýže basmati
  • rýže kulatozrná
  • máslo nebo olej
  • cibule

Příprava

Obtížnost:
Příprava: 5 min Vaření: 15 min Celkem: 20 min
  1. Rýži buď můžeme vařit ve vodě, v mléce, vařit v páře, nebo pomalu dusit.

  2. Na přípravu můžeme použít klasický kastrol, pekáč nebo pařák. Neoblíbenějším a nejlepším způsobem, jak připravit dobrou rýži, je použít elektrický hrnec na rýži.

  3. Ve většině případů je nutné rýži pořádně proprat, abychom ji zbavili přebytečného škrobu. Při přípravě sushi rýže nebo čínské rýže se rýže nechá ve vodě namočit. Pouze při přípravě rizota se rýže neproplachuje, protože tam je naopak škrob potřebný.

  4. Srovnáme-li přípravu rýže v Evropě s přípravou u národů, u nichž je rýže hlavním pokrmem, shledáme, že ji připravují zásadně bez tuku a v některých zemích, jako v Číně a Vietnamu, i bez soli.

  5. ČESKÝ ZPŮSOB - Propraná rýže se nechá na oleji zesklovatět, zalije se vodou v poměru 1:1, osolí se, přidá se cibule s hřebíčkem a dá se pod poklicí dusit do trouby na 17 až 20 minut. Rýže se během dušení nikdy nemíchá, protože zrna jsou křehká a mohla by prasknout a díky vyteklému škrobu by byla mazlavá.

  6. ČÍNSKÝ A THAJSKÝ ZPŮSOB - Na šálek rýže se počítá se dvěma šálky vody. Někteří kuchaři však používají metodu, kdy hladina tekutiny má být jeden článek ukazováku nad hladinou rýže.

  7. Voda se uvede do varu a nasype se do ní dobře vypraná rýže. Jakmile voda začne znovu vařit, zmenší se plamen a nádoba se přiklopí, aby se rýže pomalu vařila 10–15 minut. Poté se stáhne a nechá se 5 minut dojít. Rýže se v Číně jako příloha nesolí.

  8. V současné době se však čím dál více používá hrnec na rýži, ve kterém je vaření velmi jednoduché.

Hodnocení:
Sdílejte s přáteli:
Přidejte komentář